
Geçenlerde Popüler Scients Türkiye Dergisinin Aralık ayında yayınlanan makalesinde bir soru ilgimi çekti. Bir Okur Köpeklerin Zaman Algısı Var Mı ? Zamanı bizim algıladığımız gibi algılayabiliyorlar mı ? konulu bir soru yöneltmiş derginin verdiği bilgilendirme yazısı oldukça ilginç bilgiler içeriyordu.
Parkta köpeğe eliyle şimdi git, 5 dk sonra gel diyen sahibinin verdiği komutu aynen yerine getiren bir köpeğin zaman algısı irdelenmiş, bu komutu yerine getiren köpeğin büyük ihtimal ile eğitimli bir köpek olmasından kaynaklı olarak komutu yerine getirdiği ifade edilmiştir.
İnsanların tarih-zaman olgusu geçmiş deneyimlerinden kaynaklandığı biliniyor hatta izafiyet teoremini derinlemesine incelerseniz eğer zaman kavramının göreceliği konusunda tartışma bile kalmadı. İnsanların zaman algısı tamamen beyin- hafıza ilişkisi üzerine kurulu. Örneğin, Cumartesi saat 20:00 da tiyatroya giden bir insana Tiyatro hangi gündü ? sorusunu sorarsanız daha sonra. Verdiği cevap, kalıcı hafızasındaki tiyatro etkinliğiyle beynin tarih bilgisini işleme gücünün birleşimi olarak ortaya çıkan bilgiyi dile getirmesinden ibaret olacaktır.
Öte yandan insanlardaki biyolojik saatinin yememizin, içmemizin, uyumamızın tüm fizyolojik ihtiyaçlarımızın yerine getirilmesinde en önemli etken olduğu herkesin malumu. bu durum davranışlarımızı ve etkinliklerimizin zamanlaması konusundaki en önemli bilgidir.
Bilim adamları insanlardaki biyolojik saatin bir benzerinin hayvanlarda da olduğunu ifade ediyorlar. Hayvanlarda olduğu gibi köpeklerde de biyolojik saatin olması köpeklerin zaman algısını yöneten en önemli unsurdur. Köpekler davranışlarını ve zamanı elbette saate bakarak yönetmiyorlar. Zaman algısıyla birleşen tek şey biyolojik saatleridir.
İşte bu yüzden sahibi akşam eve standart saatlerin dışında geç kalsa, köpeklerin davranışları değişir. Köpeği bu davranışa iten en önemli etmen, alıştığı saate gelmeyen sahibinin geç kaldığını bilmesidir. Bu durumu ancak biyolojik saat ile ilişkilendirmek mümkün.
Sonuç olarak Köpeklerinde diğer hayvanlar gibi zaman algılaması mevcuttur. Bu algının kaynağı da biyolojik saatleridir.
Makalenin ayrıntılarını Popüler Scients Türkiye Dergisinin 2017 Aralık ayı sayısından okuyabilirsiniz. Dergideki uzman görüşleri Köpeklerin Zaman Algısı Var Mı ? sorusuna bilimsel yaklaşımlarda bulunarak oldukça güzel cevap veriyor. Bilim meraklılarına şiddetle tavsiye edilir. Aklımda kalanları ve ufak araştırmalarımı sizinle paylaşmak istedim.
Mehmet Kaber
10 Ocak 2018 at 22:07
Benim köpek aynı saatte tuvalet için uyanıp kapıyı tırmalıyor. Bilim adamı olmaya gere kyok 🙂 biraz izleseler yeter.
Birsen
11 Ocak 2018 at 13:47
Evet tabii köpeklerin zaman algısı vardır ama sahibi yakınlarında iken her zaman uyanık kalmayı ve sahibinin güvende olduğunu hissetmeyi tercih ederler.
Sitenizde yeni paylaşımlar gördüğüme sevindim. Rica etsem yeni paylaşımlardan haberdar olabilmem için sitenize bildirim özelliği de yapar mısınız? Teşekkürler
Zehra
16 Ocak 2018 at 14:54
Yorumların altında beni e posta ile bilgilendir diye bir kutucuk var. Oraya tıklayınız lütfen birsen hanım ayrıva ilginize teşekkürler
yasin
11 Ocak 2018 at 22:52
Ülkemizde ne yazık ki bu güzel hayvanlara istenen ilgi gösterilmiyor. Onlar bence sadece zamanın değil herşeyin farkında.
merve bilir
16 Ocak 2018 at 11:03
köpeklerin zaman algısı vardır bence. Neden derseniz komut ögrenmesi zaman ve yaptıkları kişisel becerileri bile zaman ile. Gece kalkıp yatması onlar için zaman algısıdır.
Haluk
25 Ocak 2018 at 22:54
İnsanların zaman algısı tamamen beyin- hafıza ilişkisi üzerine kurulu, bir tenis topu peşinde şuursuzca koşan bir köpekte bunu aramakta şüphesiz ki köpeklerde zaman algısının olmadığını kanıtlar
ensar
03 Şubat 2018 at 10:45
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de zaman algısı var. Bu zaman algısı sayesinde köpeklerin ne kadar cana yakın olduğu da kendini gösteriyor aslında. Hergün geldiğiniz saatten biraz daha geç gelirseniz köpek huysuzlanmaya başlar. Adeta sizi aradığını anlıyorsunuz.