
Bahar kendini göstermeye başladığından beri uyanmakta güçlük çekiyorum. Uyanık olduğum zamanlarda sürekli “yatak beni çağırıyor” modundayım. Evden dışarıya çıkmak istemiyorum, Kimseyle görüşmek istemiyorum, hatta telefonda bile konuşmak istemiyorum. Sürekli keyifsiz, agresif ve memnuniyetsizim. Nedensiz, anlam veremediğim bir ruh hali içerisindeyim.
Bu durumumu bir arkadaşımla paylaştım. Geçen yıl tam bu zamanlarda yine bunu yaşadığımı sonra geçtiğini hatırlattı bana. Kafamda bir şimşek çaktı, bunun üzerine araştırmaya başladım.
Yaşadığım şeyin bahar yorgunluğu olduğunu sanmıştım, fakat “Bahar Depresyonu” ymuş.
İlk bakışta, baharın bütün doğanın canlanması anlamına geldiği düşünüldüğünde kavramakta zorlanılacak depresyon çeşidi ancak, çevreyi biraz gözlemlediğinizde gerçekten de nisan ayı itibariyle depresyona giren insan sayısındaki artış hiç de azımsanacak gibi değildir.
Bunun üzerine depresyonu atlatma yollarını araştırdım. Ve gördüm ki; en önemli antidepresan “güneş”miş.
Ben de güneşli havalarda yürümeye başladım. Müzik dinledim, kısa bir yolculuk yaptım, sevdiğim insanlarla buluştum, kendime yeni hedefler belirledim ve uygulamaya başladım. Bunların hepsi bana ruhuma iyi geldi…
VE UZMAN TAVSİYELERİ…
-Dünyanın üçte ikisi sudur,insan bedeninin de üçte ikisi sudur. Bu nedenle günde en az 2litre su içmeliyiz.
-Baharla birlikte doğadaki canlanmaya, uyanışa bizde katkıda bulunmalıyız. Bahçemize,balkonumuza,evimize,işyerimize mutlaka birkaç bitki,çiçek ekmeli ve onun bakımını yaparak adım, adım büyümesini izlemeliyiz. Bitki ve hayvan bakımı ve sevgisi bizi yalnızlıktan kurtarır,doğayla kucaklaştırır.Sık sık doğaya çıkmamızı teşvik eder. Bahar yorgunluğu ve depresyonunu onunla kucaklaşarak atlatabiliriz.
-Asla tek düze belli gıdalarla sınırlı kalmayalım.Baharla birlikte bol, bol enginar yiyip karaciğeri temizleyip güçlendirelim ve fazla yağlarımızı atalım.
-Yine bolca çilek yiyerek fazla kolesterolümüzü atıp,damarlarımızın akışkanlığını artıralım.Bağırsaklarımızı lifleriyle ve içerdiği C vitaminleriyle temizleyip kansere karşı güçlenelim.
-Taze yada kuru kayısı yiyerek bahar yorgunluğumuzu giderelim.Bahara girerken sıvı dengelerimizi de korumak,tansiyonu düzenlemek, bağırsakları yumuşatmak ve kanser riskini azaltmak için günde iki kayısı yiyelim.
-Bahar aylarındaki hava değişimlerinde sık,sık gribal enfeksiyonlar yaşarız.Bunu önlemek için her gün bir bardak ekinazya çayı içelim.
-Haftada 2-3 kez mutlaka ıspanak yiyerek vücudumuzun demir ihtiyacını giderip,kan tablomuzu dengeleyelim. Ayrıca ıspanağın içerdiği folik asit,B6 vitamininin bahar depresyonuna iyi geldiğini unutmayalım.
-Haftada 50 gr. Kadar sütlü çikolata yiyerek mutluluk hormonlarımızı artırabiliriz.
-Her gün 1 muz yiyerek mutluluk hormonumuzun salgısını artıralım.
-Kepekli ekmek,kahverengi pirinç yiyerek B vitaminlerini bolca alalım.B vitaminleri bahar yorgunluğuna karşı sinir sistemini güçlü kılar ve zindelik verir. Kadınlarda adet öncesi gerginliği giderir.
-Günde 2-3 havuç yiyerek hem gözlerimizdeki canlılığı artıralım,hem de hasar gören hücrelerimizin tamiratına yardımcı olalım.Havuç erken yaşlanmayı önler,bir çok kanserin gelişmesini önler.Fazla kolestrolü düşürür.
-Fazla kilolu isek mateyi,ıhlamurla karıştırıp,yemeklerden yarım saat önce içersek iştahımızı kapatabilir.
-Haftada 3 gün mutlaka 45 dakikalık yürüyüş yapın.İmkanınız varsa bunu deniz kenarında yapın çünkü oksijenin en yoğun olduğu”ozon”deniz kıyılarında bulunmaktadır.
-Egzersiz; kas ve eklemlerimizi, sinir sistemimizi güçlendirir.Fazla yağlarımızın atılmasını ve kan damarlarının temizlenmesini sağlar. Beynimizdeki mutluluk hormonlarını salgılatır.
-Her gün mutlaka duş alın.Önce sıcak,sonra soğuk geçişlerde vücudunuza jimnastik yaptırın.Suyun terapi yapıcı etkisini unutmayın.
-Unutmayın ki mutluluk gibi,mutsuzluk da bulaşıcıdır.Değerli vaktinizi bu insanlarla geçirmeyin. Bunun yerine, sevgi dolu,pozitif enerjik, yaratıcı, gülebilen insanlarla birlikte zaman geçirin.
-Gülmenin kaslarınızı gevşettiğini ve pozitif bir elektrik oluşturduğunu unutmayın. Rahat,gülen,pozitif insanların hem kalp ritimleri,hem de beyin dalgaları daha düzenlidir.
Doğayla bütünleşmek doğayı anlamak ve onun bir parçası olarak yaşamak gerekir. Ona yabancılaşmak,yalnızlığı getirir…
deniz yılmaz
14 Nisan 2015 at 18:15
benim yaşadığımda o zaman kesin bahar yorgunluğu. teşekkürler.
Sansyorumu
15 Nisan 2015 at 00:04
Bol su için her türlü faydalı olacaktır. Gülmek ayrıca katkı sağlayacak denmiş bencede gayet güzel öneriler.
Sosyalkimlik
17 Nisan 2015 at 08:37
Depresyon mepresyon vız gelir en sevdiğim aydır bahar ne güzel hava sıcak yada soğuk değil tam gezmelik bir mevsim. Dışarıya çıkıp bolca oksijen alın hiç bişey kalmaz
Zehra GERGEROĞLU
18 Nisan 2015 at 00:51
Yorumunuz beni gülümsetti teşekkür ederim. Bugünlerde dışarıda çok dolaşıyorum gerçekten iyi geliyor
sorgulahesap_12
17 Nisan 2015 at 11:00
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte gerçekten de insan bedeninde bir yorgunluk oluşuyor. Ben bunu hissediyorum 🙂
mazlum-3
17 Nisan 2015 at 16:30
“Her gün 1 muz ve çikolata yiyerek mutluluk hormonumuzun salgısını artıralım.” Ne güzel mutluluk reçetesi değil mi ?
Zehra GERGEROĞLU
18 Nisan 2015 at 00:53
Kesinlikle deneyeceğim teşekkür ederim
Tuna Özkurt
17 Nisan 2015 at 16:40
Günde en az 2 litre su tüketilmesi gerektiğini sıkça duyuyorum bu aralar. Özellikle bahar zamanları…
Nilüfer Sipahi_10
17 Nisan 2015 at 20:28
Bahar geldiğinde depresyon değil de rehavet daha çok olur sanki gibime geldi benim. bunları ortadan kaldırmanın en iyi yolu kaliteli beslenme kurallarına uygun beslenmek ve sporun faydalarından yararlanmaktır bence…
Sansyorumu
17 Nisan 2015 at 21:19
Değişik insanlar ile sohbetler yapın, kısa bir süre sonra dengemiz yerine gelecektir.
bakimli_02
17 Nisan 2015 at 22:00
O bahar yorgunluğu bende 4 mevsim var. Depresyon mu denir, mutsuzluk mu yorgunluk mu bilmiyorum ama beni çok çok zorluyor 🙁
Zehra GERGEROĞLU
18 Nisan 2015 at 00:59
4mevsim varsa bu Baharla alakalı değil kişisel bişeyddir. Kendinizi inceleyin en çok neyin sizi etkilediğini bulun bence ve önlem alın, nacizane fikrim
ositeler
18 Nisan 2015 at 13:35
Ya bahar depresyonu nedir Allah aşkına. Amma çok depresyon çeşidi çıktı farkında mısınız? Her şey depresyon. Böyle şeyler bana saçmalık geliyor. Yapacak işin varsa, kafan bir şeylerle meşgulse depresyona falan girmezsin. Ama yapacak bir işin yoksa, her gün kendini dinliyorsan, negatif düşünceleri aklından atamıyorsan sen zaten hep depresyondasın. 50 yaşlarında bir annem var. Allah başımızdan eksik etmesin. Zaman zaman konuşuruz bu depresyon olaylarını da genellikle sorarım eskiden böyle şeyler var mıydı? Sabahın 5’inde kalkıp süt sağıp zaman ilerlemesine göre kahvaltı hazırlayıp, çocuk bakıp, tarlaya gidip, zamanı değelendirirsen yani kısacası yapacak bir işin olursa depresyona falan girmezsin. Der hep. Bu, bana da son derece mantıklı gelen bir yaklaşımdır.
DİPNOT: Depresyona girmek istemiyorsanız kendinize yapacak bir iş bulun.
Zehra GERGEROĞLU
19 Nisan 2015 at 17:05
Bu benim söylediğim birşey değil uzman doktorlar tarafından yapılan bilimsel açıklamalardir. Bu şehir hayatının stresin getirdiği hastalıklardan biridir depresyon. sadece boşluktan olduğunu düşünmüyorum, bu duyguyu yaşadığını söyleyen kişiler işi gücü olan gayet yoğun insanlar. Benim annemde aynı şeyleri anlatır. Bende soruyorum inekleri otlatmaya giderken ne kadar trafikte bekliyorlard? GDO diye birsey var mıydı? Ne kadar kapalı alanda kalıyorlardir?
O zamanlar verem, sıtma çokken, şimdi panik atak,depresyon çok her dönemin hastalığı farklı ona göre değerlendirme yapmak gerekir.
Dilek SAMSUN
04 Mayıs 2015 at 17:09
Çilekten haberim yoktu ama bol güneş ve su uyguladığım bir yöntemdi tek sorun mutsuzları nasıl uzaklaştırabilirim çevremden :((((
FatihC
08 Mayıs 2015 at 19:07
Güzel bir makale olmuş sıkılmadan okudum diyebilirim.
Baharda bolca gezin ya da uğraş bulun 😀
Nilüfer Sipahi_10
18 Mayıs 2015 at 18:26
depresyondan kurtulmanın en iyi yolu her zaman pozitif düşünmektir. pozitif düşünmek ise aslında öğrenilecek bir yöntemdir.
Kader
22 Mayıs 2015 at 18:24
Bahar depresyonu çok zor bir depresyon çeşididir. Çoğu insanda da ortaya çıkar ama kabullenmek istemezler. Önlem alınmaz ise her mevsim yaşanan ağır depresyon çeşitlerine dönüşebilir.
Sansyorumu
20 Ocak 2017 at 03:56
Reiki yapmanında faydaları oluyormuş:)